Iedere dag is DNA Dag

Op 25 april wordt stilgestaan bij de ontdekking van het DNA tijdens ‘Wereld DNA Dag’. Lees je over de ontdekking van de structuur van DNA dan stuit je meteen op deze twee namen: James Watson en Francis Crick. Zij bouwden een model van de dubbele helix en loste daarmee het raadsel van de structuur van het DNA op. Maar wat niet iedereen weet is dat het Rosalind Franklin (1920 – 1958) was die in 1953 de allereerste foto van DNA maakte. Een briljant biologe.  

Franklin kreeg daarvoor aanvankelijk weinig erkenning. Mannelijke collega’s noemden haar zelfs een feministische tang en ze pikten haar bevindingen. James Watson, Francis Crick en Maurice Wilkins kregen in 1962 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor de ontrafeling van de DNA-structuur. Of Franklin zelf de impact van haar foto’s begreep, en of zij zelf de structuur van het DNA eruit had kunnen afleiden blijft de vraag, maar de heren hadden hun eureka-moment waarschijnlijk niet beleefd zonder het werk van Rosalind Franklin. Franklin had dus evenveel recht op de Nobelprijs als Watson, Crick en Wilkins, maar toen deze werd uitgereikt, was Franklin al overleden. Een Nobelprijs wordt niet postuum toegekend. Haar essentiële bijdrage aan de ontrafeling van DNA wordt nu wel vaak vermeld, en zelfs de Nobelprijs-winnende heren erkenden later het belang van haar bijdrage.

De historische foto 51, waarop te zien is dat DNA een dubbele helix heeft.

Nobelprijs Geneeskunde

Al van jongs af aan wilde ik graag de Nobelprijs winnen in de Geneeskunde. Misschien een gekke gedachte voor een meisje van 12 jaar oud maar nadat ik eerder banketbakker en dolfijnentrainer wilde worden was dit mijn plan. Toen ik voor het eerst DNA uit een plantje isoleerde wist ik het zeker. Planten hadden niet direct mijn interesse maar DNA wel.

Het werd dus de studie Biomedische Wetenschappen in Leiden, en ik heb daar geen moment spijt van gehad! De DNA-code van de mens was op dat moment (2005) net bekend en niemand kon voorzien wat we nu in 2022 allemaal met DNA kunnen. Tijdens deze studie leer je heel gedetailleerd hoe het menselijk lichaam werkt en hoe ziektes ontstaan. Omdat ik voornamelijk de directe toepasbaarheid voor patiënten interessant vond, ben ik er na twee jaar ook Geneeskunde gaan studeren. Nu werk ik als arts en onderzoeker op een afdeling waar patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek gecombineerd wordt.

 

DNA isolatie met huis-tuin-en-keuken techniek

 

Iedere dag is DNA Dag

Ik ben dus alle dagen van het jaar bezig met het ontrafelen van DNA, zodat we erfelijke aandoeningen zo effectief mogelijk kunnen opspoeren en duidelijkheid kunnen geven aan mogelijke dragers van een erfelijke ziekte. De Nobelprijs is zeer waarschijnlijk een beetje te hoog gegrepen. Toch demotiveert mij dat niet om verder te gaan met onderzoek. Ook als ik maar een heel klein stukje aan de medische wetenschap kan bijdragen ben ik al meer dan tevreden. Hoewel, de meeste belangrijke uitvindingen in de geneeskunde waren toevalstreffers. Dus dat kan ook mij gebeuren. Houdt daarom altijd een open blik, bekijk dingen eens vanuit een ander perspectief en in samenwerking met andere mensen.

Karin van der Tuin

Hi, ik ben Karin, de DNA Dokter! Dit is mijn blog en ik schrijf hier over DNA, erfelijkheid, wetenschap en meer..

Vorige
Vorige

Unieke kans: Onderzoek doen op Lowlands