De kracht van rolmodellen

Rolmodellen inspireren andere niet alleen met wat ze doen, maar vooral op de manier waarop. Een rolmodel kan iedereen zijn: een ouder, een broer of zus, een vriend, maar enkele van onze meest invloedrijke rolmodellen zijn wel docenten. We leren van hen, door hun toewijding en door hun vermogen om ons onze eigen persoonlijke groei te laten realiseren. We zoeken bij hen advies en begeleiding.

In mijn studie was Prof. Bolk, internist in het LUMC een van een deze rolmodellen. Niet alleen vanwege zijn enorme kennis van interne ziektebeelden maar vooral vanwege zijn omgang met patiënten en studenten. Hoe hij voor een volle collegezaal met 300 studenten tijdens een patiënten presentatie zowel de patiënt als de studenten om hun gemak kon stellen en veilig (leer) klimaat kon creëren was heel erg bijzonder. Waar ik op dat moment in mijn hoofd alleen nog maar de rijtjes af kon gaan met vragen die ik volgens het boek zou moeten stellen, had hij een echt gesprek met de patiënt.

“Try not to become a docter of succes, but rahter try to become a dokter of value”

Toen ik hoorde dat je een verzoek mocht indienen welke hoogleraar de rol van plaatsvervangend rector magnificus bij je promotie plechtigheid kon vervullen, wist ik het meteen. Zo ontzettend blij en vereerd dat juist hij bij deze voor mij belangrijke dag wilde zijn. Misschien wel de belangrijkste stelling uit mijn proefschrift was: “Try not to become a docter of succes, but rahter try to become a dokter of value” (vertaling: probeer geen dokter van succes te worden, maar probeer liever een dokter waar waarde te worden).

 

📸 Madelon Vink, Promotie borrel Leiden, december 2019

 

Een rolmodel is een persoon die ons inspireert en aanmoedigt het beste in onszelf naar boven te halen.

Ervan uitgaande dat je al een persoon in gedachten heeft, zullen deze drie stappen je niet alleen helpen om beter te leren, maar ook om te doen wat jouw rolmodellen doen.

1. Wat maakt jouw rolmodel speciaal?

Lastig vraag? Doe dit door jezelf af te vragen aan welke momenten je meteen denkt als je terugdenkt aan hem of haar. Welke kwaliteiten maken jouw rolmodel speciaal? En welke van die kwaliteiten jij zou willen kopiëren?

2. Waarom bewonder je deze eigenschappen?

Vraag jezelf eens af hoe je leven eruit zou zien wanneer je een bepaalde kwaliteit van je rolmodel zou hebben.

3. Hoe breng je deze verandering elke dag aan?

Een fout die we vaak maken bij het stellen van doelen (ik ook), is dat we ze te groot maken. ”Zo’n dokter wil ik ook zijn”. Eerst maar eens even het artsexamen afleggen.. Stel in plaats daarvan korte termijn doelen die makkelijk haalbaar zijn. Je kunt dit doel elke dag herhalen, met de directe voldoening dat je dichter bij je doel bent. En weet dat als je op genoeg dagen slaagt, jij je lange termijn doel zult bereiken.

 

📸 Simone Both

 

Ik denk dat we ons ook in Nederland kunnen laten inspireren door de tomeloze inzet van rolmodellen. Professionals en vrijwilligers die zich niet laten frustreren door ontregelende systemen en anderen tot inspiratie zijn. 

Karin van der Tuin

Hi, ik ben Karin, de DNA Dokter! Dit is mijn blog en ik schrijf hier over DNA, erfelijkheid, wetenschap en meer..

Vorige
Vorige

Erfelijke paragangliomen

Volgende
Volgende

“Mijn DNA en ik”