Onderwerpen
-
“Mijn DNA-code”
Hoewel we steeds meer weten van de DNA-code, is er is nog steeds meer dat we niet weten dan dat we wel weten. Je kunt waarschijnlijk meer over mij te weten komen als je 10 minuten met mij praat, dan wanneer je mijn complete DNA-code bekijkt.
-
DNA en de toekomst
.. Krijgen ouders in 2035 vlak na de geboorte van hun zoon of dochter een USB stick mee naar huis waar de DNA-code van hun baby op staat? Of is dat geen goed idee? Nu is het moment waarop jij en ik moeten nadenken over of we alle dingen die mogelijk zijn, ook wel moeten willen. Ik geeft hier niet de antwoorden, maar stel jou de vragen.
-
Social media in de zorg
Hoe verklein je de kloof tussen artsen, wetenschappers en het publiek? Op welke wijze kun je het publiek het beste bereiken en hoe doe je dat? Ik deel mijn tips en valkuilen.
-
Medische genetica
Een medische congres? Ik spreek over de nieuwste ontwikkelingen binnen het DNA-onderzoek en mijn expertisegebieden: erfelijke tumoren, complexe hormoonaandoeningen en wetenschap.
Andere ideeën of wensen? Ik zie dat als een uitdaging!
Voorbeelden
-
Universiteit van Nederland
College: Waarom krijgt een kind kanker? Karin van der Tuin (LUMC) probeert antwoord te krijgen op deze vraag en onderzoekt de DNA-code van 100 Nederlandse kinderen met schildklierkanker.
-
TEDx
Karin van der Tuin talks in “Your DNA in the Cloud” about the rapid developments in DNA research. She confronted the audience with the ethical dilemmas that need to be solved by society [in English]
-
Lowlands Science
Kunnen mensen gekoppeld worden aan elkaar door middel van hun DNA? Arts-onderzoeker Karin van der Tuin vertelt op het terrein van Lowlands over het experiment aan een medewerker van de Universiteit van Leiden.
-
Faces of Science
Jonge wetenschappers geven een inkijkje in hun leven en hun onderzoek aan de hand van filmpjes en blogs. Karin van der Tuin vertelt over de erfelijk aanleg voor schildklierkanker en onderzoek doen op Lowlands.
-
Talkshow van de Toekomst
Krijgen baby’s in 2040 vlak na hun geboorte een genenpaspoort waar al je DNA-varianten in staan, of is dat geen goed idee? Met o.a. Karin van der Tuin, bespreken we hoe ver we daarin kunnen en willen gaan.
-
Famelab
Kun jij het, drie minuten gloedvol vertellen over je bèta- of geneeskunde-onderzoek? PowerPoints zijn uit den boze; de deelnemers mogen slechts gebruikmaken van voorwerpen ter ondersteuning van hun verhaal.